Smażone jabłka na maśle z cukrem pudrem, ryżem oraz cynamonem.

Składniki dla 3 osób:

– 5 większych jabłek 
– 1/3 kostki masła ( około 70 g )
– cukier puder 6-7 łyżeczek
– 5-6 łyżek przegotowanej wody
– 1 szklanka ryżu basmati lub jaśminowego ( szklanka 250 ml )
– sól, cynamon

Sposób przygotowania:

Ryż powinniśmy przed ugotowaniem dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie na 1 szklankę ryżu wlać 1 i ¾ szklanki zimnej wody – osobiście dodaję jeszcze dużą szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ( nie mieszamy ) około 12 minut. Sprawdzamy delikatnie rozchylając łyżką, czy na dnie jest jeszcze woda – powinno zostać minimum, wtedy wyłączamy gaz i mieszamy energicznie drewnianą łyżką.

Garnek przykrywamy pokrywką i wkładamy pod koc lub poduchę na 20 minut.

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki, a następnie usuwamy gniazda nasienne.

Każdą ćwiartkę kroimy na 2-3 części w zależności od wielkości jabłka (kawałki jabłek mają mieć wielkość cząstki pomarańczy).

Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy jabłka kilka minut z obu stron, wsypujemy cukier puder, a następnie mieszamy i dolewamy wodę.

Smażymy całość kilka minut, aż jabłka będą miękkie.

Podajemy z ugotowanym ryżem i cynamonem.

Możemy dodać jedną gruszkę zamiast jabłka.

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.