Surówka z kiszonych ogórków, cebuli oraz oleju.

Składniki:

– 1 kg kiszonych ogórków 
– 2 – 3 średnie cebule (w zależności od indywidualnych preferencji)
– olej rzepakowy tłoczony na zimno 
– sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone kroimy w pół plasterki. Jeżeli skórka na ogórkach jest bardzo twarda to obieramy ją wcześniej.

Cebulę kroimy w pół plasterki i żeby zmiękła to delikatnie ją solimy.

Na pokrojone ogórki wrzucamy cebulę, przyprawiamy pieprzem i dodajemy 4 łyżki oleju. Po 10 minutach wszystko mieszamy i surówka jest gotowa.

Zamiast solić możemy cebulę sparzyć wrzątkiem i ostudzić przed dodaniem  – smak takiej surówki będzie wtedy trochę inny.

6 komentarzy

    1. Jak najbardziej można dodać jabłko, można dodać również konserwową fasolkę szparagową lub startą marchewkę, albo seler i za każdym razem osiągnąć inny smak.

  1. Lepiej nie dodawać do ogórków kiszonych konserwowych dodatków bo ogórki kiszone mają zbawienne właściwości prebiotyczne i ocet je niszczy. Lepiej dodać dodatki niekonserwe.

    1. W wersji podanej w przepisie nie ma dodatków konserwowych oraz octu, ale jak ktoś ma akurat smak i chce dodać to od czasu do czasu nic się nie stanie 🙂 Sam czasami dodaję inne dodatki np. świeże pomidory, świeże ogórki, tartą marchewkę lub seler, cebulę czerwoną lub szczypiorek zamiast cebuli, musztardę lub majonez, gotowaną fasolkę szparagową lub konserwową. A wszystko po to, żeby uniknąć w kuchni monotonii i dla osiągnięcia innego efektu smakowego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.