– 1 kg kiszonych ogórków – 2 – 3 średnie cebule (w zależności od indywidualnych preferencji) – olej rzepakowy tłoczony na zimno – sól, pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
Ogórki kiszone kroimy w pół plasterki. Jeżeli skórka na ogórkach jest bardzo twarda to obieramy ją wcześniej.
Cebulę kroimy w pół plasterki i żeby zmiękła to delikatnie ją solimy.
Na pokrojone ogórki wrzucamy cebulę, przyprawiamy pieprzem i dodajemy 4 łyżki oleju. Po 10 minutach wszystko mieszamy i surówka jest gotowa.
Zamiast solić możemy cebulę sparzyć wrzątkiem i ostudzić przed dodaniem – smak takiej surówki będzie wtedy trochę inny.
Jak najbardziej można dodać jabłko, można dodać również konserwową fasolkę szparagową lub startą marchewkę, albo seler i za każdym razem osiągnąć inny smak.
Lepiej nie dodawać do ogórków kiszonych konserwowych dodatków bo ogórki kiszone mają zbawienne właściwości prebiotyczne i ocet je niszczy. Lepiej dodać dodatki niekonserwe.
W wersji podanej w przepisie nie ma dodatków konserwowych oraz octu, ale jak ktoś ma akurat smak i chce dodać to od czasu do czasu nic się nie stanie 🙂 Sam czasami dodaję inne dodatki np. świeże pomidory, świeże ogórki, tartą marchewkę lub seler, cebulę czerwoną lub szczypiorek zamiast cebuli, musztardę lub majonez, gotowaną fasolkę szparagową lub konserwową. A wszystko po to, żeby uniknąć w kuchni monotonii i dla osiągnięcia innego efektu smakowego 🙂
Ja dodaję jeszcze jabłko pokrojone w kostkę.
Jak najbardziej można dodać jabłko, można dodać również konserwową fasolkę szparagową lub startą marchewkę, albo seler i za każdym razem osiągnąć inny smak.
A mogą być ogórki konserwowe
Oczywiście, że mogą – smak surówki będzie inny, ale również dobry 🙂
Lepiej nie dodawać do ogórków kiszonych konserwowych dodatków bo ogórki kiszone mają zbawienne właściwości prebiotyczne i ocet je niszczy. Lepiej dodać dodatki niekonserwe.
W wersji podanej w przepisie nie ma dodatków konserwowych oraz octu, ale jak ktoś ma akurat smak i chce dodać to od czasu do czasu nic się nie stanie 🙂 Sam czasami dodaję inne dodatki np. świeże pomidory, świeże ogórki, tartą marchewkę lub seler, cebulę czerwoną lub szczypiorek zamiast cebuli, musztardę lub majonez, gotowaną fasolkę szparagową lub konserwową. A wszystko po to, żeby uniknąć w kuchni monotonii i dla osiągnięcia innego efektu smakowego 🙂