Gulasz wołowy.

Składniki:

– 1,7 kg łopatki wołowej 
– 3 średnie cebule
– łój wołowy lub olej rzepakowy
– 80 g koncentratu pomidorowego
– sól, pieprz czarny mielony, domowa jarzynka lub vegeta, papryka słodka lub ostra
– mąka pszenna

Sposób przygotowania:

Mięso oczyszczamy z wierzchnich błon, a następnie kroimy w większą kostkę. Cebulę kroimy w pół plasterki.

W garnku na rozgrzany łój wołowy lub olej wrzucamy partiami mięso, a po wstępnym obsmażeniu przyprawiamy je jarzynką (1 łyżka z górką) i całość mieszamy. W trakcie smażenia mięso puści wodę i wtedy zmniejszamy płomień na palniku, przykrywamy częściowo garnek pokrywką i dusimy do czasu, aż cała woda odparuje mieszając mięso co jakiś czas.

Po odparowaniu wody obsmażamy mięso kilka minut i dodajemy pokrojoną w pół plasterki cebulę, którą przyprawiamy pieprzem – smażymy całość około 5-6 minut mieszając co jakiś czas i następnie wlewamy 1,3 l wrzątku.

Gotujemy gulasz na małym ogniu pod częściowym przykryciem do czasu, aż mięso będzie miękkie. 

Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i po kilku minutach zagęszczamy gulasz mąką zmieszaną z zimną wodą (szklanka wody + 2 łyżki mąki). Żeby nie było grudek to przed wlaniem najlepiej przetrzeć mąkę przez sitko.

Na koniec przyprawiamy jeszcze gulasz pod własny smak papryką słodką lub ostrą, pieprzem i solą, a jeżeli stwierdzimy, że gulasz jest zbyt gęsty to możemy dolać trochę wrzątku.

Po ponownym zagotowaniu gulasz jest gotowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.