Potrawka z wątróbki drobiowej, warzyw i pieczarek.

Składniki:

– 1,2 kg wątróbki drobiowej
– 2 większe marchewki
– 2 średnie pietruszki ( korzeń )
– 2 średnie cebule
– 400 g pieczarek
– 200 g śmietany 18 %
– mąka pszenna lub orkiszowa ( kilka łyżek )
– pęczek zielonej pietruszki
– ziele angielskie ( 5-6 kulek )
– liść laurowy ( 2-3 szt )
– olej, masło
– sól, pieprz czarny mielony
– gorąca woda ( około 1,5 litra )

Sposób przygotowania:

Pieczarki myjemy i trzemy na dużych oczkach – smażymy na maśle i pod koniec (po odparowaniu wody) solimy i przyprawiamy pieprzem.

Wątróbkę czyścimy, myjemy i zostawiamy 10 minut na sicie, żeby ociekła z wody.

W większym garnku smażymy na oleju pokrojoną w pół plasterki i posoloną cebulę, aż będzie miękka i słodka, dodajemy starte na dużych oczkach marchewki i pietruszki.

Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na małym ogniu około 20 minut mieszając co jakiś czas.

Wątróbkę obtaczamy w mące i wrzucamy do garnka z warzywami, obsmażamy 2-3 minuty wszystko razem ( często mieszając ) i zalewamy wrzątkiem, żeby woda przykryła całość.

Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i dusimy wszystko na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut.

Pozostałą mąkę po obtoczonej wątróbce mieszamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dodajemy do potrawki w trakcie duszenia.

Pod koniec dodajemy pieczarki, śmietanę rozmieszaną z kilkoma łyżkami ciepłego sosu z potrawki oraz sól i pieprz według własnego smaku (u mnie to było 1/2 łyżeczki pieprzu i 2 łyżeczki soli).

Na sam koniec wrzucamy posiekany pęczek pietruszki, mieszamy i wyłączamy palnik.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.