– 1,5 kg kartofli ( sypkich typu C lub BC ) – 200 g kaszy jaglanej ( 1 szklanka ) – 1 i 1/3 szklanki mąki ryżowej – 1 szklanka skrobi ziemniaczanej – 2 i 3/4 szklanki wrzątku – sól, olej
Jeżeli użyjemy kartofle, które są mniej sypkie ( mączne ) to będziemy musieli dodać trochę więcej mąki i skrobi.
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną należy wypłukać w zimnej wodzie, następnie przelać na sicie wrzątkiem (około 2 litry) i znów wypłukać w zimnej wodzie (pozbędziemy się w ten sposób goryczki) .
Kaszę zalewamy 2 i 3/4 szklankami wrzątku ( około 0,7 l ), dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy podobnie jak ryż. Jak zrobią się nam kratery i będzie minimalna ilość wody to mieszamy, owijamy ręcznikiem i chowamy pod koc.
Kartofle gotujemy w łupinach, obieramy ze skórki i ciepłe razem z ugotowaną kaszą jaglaną przeciskamy przez praskę lub mielimy.
Dodajemy mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto.
Z części ciasta robimy wałeczek i kroimy kopytka ukośnie na 5 cm kawałki.
Wrzucamy partiami na osolony z dodatkiem oleju wrzątek i wyciągamy po 1 minucie od czasu wypłynięcia na wierzch i ponownego zagotowania wody.
Dodaj komentarz