Kapusta na gęsto z pomidorami, cebulą i koperkiem.

Składniki:

– 1 biała kapusta o wadze 2 – 2,5 kg
– 2 puszki pomidorów bez skórki ( ja wykorzystałem około 700 g własnych pomidorów bez skórki, które robię co roku pod koniec lata)
– 1 duży pęczek koperku
– 2 średnie cebule
– sól, pieprz, cukier, pieprz ziołowy, kminek mielony
– liść laurowy, ziele angielskie
– masło 70 g, mąka pszenna 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Kapustę obieramy z wierzchnich liści, a następnie szatkujemy i wrzucamy do garnka, w którym będziemy ją gotować –  solimy i odstawiamy na około 25- 30 minut.

Cebulę kroimy w kostkę, koperek siekamy, a pomidory kroimy na mniejsze kawałki.

Kapustę odciskamy z wody, którą wylewamy, a następnie mocno przygniatamy ją ręką w garnku i zalewamy zimną wodą na wysokość, żeby zakryła połowę dłoni.

Dodajemy 2 liski laurowe oraz 6 kulek ziela angielskiego i gotujemy na małym ogniu.

Kiedy kapusta zmięknie i będzie lekko twarda to dodajemy pomidory i dalej gotujemy. Dodajemy w trakcie gotowania przyprawy ( pieprz, cukier, pieprz ziołowy, kminek i sól ) w ilości według własnego uznania i smaku – trzeba po prostu próbować.

Pod koniec kiedy kapusta będzie już miękka dodajemy posiekany koperek i zasmażkę zrobioną z podsmażonej cebuli na maśle oraz mąki.

Wszystko chwilę gotujemy, aż kapusta zgęstnieje.

Możemy ją jeść jako samodzielne danie lub wykorzystać jako warzywny dodatek do mięs lub smażonej kiełbasy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.