Kapusta na gęsto z pomidorami, cebulą i koperkiem.
Składniki:
– 1 biała kapusta o wadze 2 – 2,5 kg – 2 puszki pomidorów bez skórki ( ja wykorzystałem około 700 g własnych pomidorów bez skórki, które robię co roku pod koniec lata) – 1 duży pęczek koperku – 2 średnie cebule – sól, pieprz, cukier, pieprz ziołowy, kminek mielony – liść laurowy, ziele angielskie – masło 70 g, mąka pszenna 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, a następnie szatkujemy i wrzucamy do garnka, w którym będziemy ją gotować – solimy i odstawiamy na około 25- 30 minut.
Cebulę kroimy w kostkę, koperek siekamy, a pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
Kapustę odciskamy z wody, którą wylewamy, a następnie mocno przygniatamy ją ręką w garnku i zalewamy zimną wodą na wysokość, żeby zakryła połowę dłoni.
Dodajemy 2 liski laurowe oraz 6 kulek ziela angielskiego i gotujemy na małym ogniu.
Kiedy kapusta zmięknie i będzie lekko twarda to dodajemy pomidory i dalej gotujemy. Dodajemy w trakcie gotowania przyprawy ( pieprz, cukier, pieprz ziołowy, kminek i sól ) w ilości według własnego uznania i smaku – trzeba po prostu próbować.
Pod koniec kiedy kapusta będzie już miękka dodajemy posiekany koperek i zasmażkę zrobioną z podsmażonej cebuli na maśle oraz mąki.
Wszystko chwilę gotujemy, aż kapusta zgęstnieje.
Możemy ją jeść jako samodzielne danie lub wykorzystać jako warzywny dodatek do mięs lub smażonej kiełbasy.
Dodaj komentarz