Wodzionka ( brotzupa ) na gęsim smalcu.

W wielu śląskich domach wodzionka ( brotzupa ) dawniej była zupą na beztydzień (dzień powszedni) i robiona była przede wszystkim z czerstwego chleba, czosnku oraz wołowego łoju lub wieprzowego, albo gęsiego smalcu. 

Zupa ma działanie zdrowotne ponieważ czosnek jest silnym bodźcem dla organizmu trapionego przeziębieniem. 

To proste danie, które kiedyś było synonimem śląskiej biedy dziś jest wizytówką śląskiej kuchni, a także tematem piosenek i fraszek, których autorzy przekonują, że wodzionka to “najlepsza z wszystkich śląskich zup i ósmy świata cud”.

Moim zdaniem najsmaczniejsza jest na wołowym łoju lub gęsim smalcu, ale można użyć również smalcu wieprzowego lub masła. Zamiast chleba można wykorzystać ugotowane kartofle lub “na bogato ” podać ze smażonym boczkiem i bratkartoflami. Jak ktoś lubi może sobie posypać wodzionkę zieloną pietruszką. 

Składniki dla 2 osób:

– czerstwy chleb 4 kromki
– 0,8 l wrzątku
– 60 g wołowego łoju lub smalcu gęsiego, albo wieprzowego – ewentualnie masła
– 5-6 ząbków czosnku
– sól, maggi, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Chleb kroimy w kostkę i dajemy na talerze. Do gotującej w garnku wody dodajemy tłuszcz i czekamy, aż się rozpuści. Następnie dodajemy posiekany i roztarty na miazgę czosnek. Doprawiamy wodzionkę maggi, solą i pieprzem.

Drugi sposób to wyłożyć na talerz pokrojony chleb, tłuszcz, czosnek – zalać wszystko wrzątkiem, wymieszać i przyprawić.

 

 

4 komentarze

  1. Ja biore kromki chleba i daje do tostera tak na złoty kolor i wtedy łamię do miski ,a reszte tak samo, wodzionka jest o wiele lepsza to przepis Makłowicza ,dobry

    1. Ciekawy sposób, grzaneczki z tostera są chrupiące i smaczne – pomysł wart wypróbowania. Ja najczęściej robię wodzionkę jak mi zostaje czerstwy chleb, żeby się nie zmarnował.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.