Kotlety mielone z karkówki.
Kotlety dla amatorów karkówki – smak zdecydowanie różni się od tradycyjnych mielonych z łopatki.
Składniki:
– 1,5 kg karkówki wieprzowej
– 1 duża cebula
– 1 czerstwa bułka
– 2 jajka
– mleko
– smalec lub olej
– bułka tarta
– pieprz, sól, majeranek, przyprawa do karkówki
Sposób przygotowania:
Mięso mielimy, bułkę namaczamy w mleku, cebulę kroimy w kostkę i solimy.
Do mięsa dodajemy odciśniętą z mleka bułkę, jajka oraz cebulę.
Cebulę możemy wcześniej usmażyć na oleju i jej smak nie będzie tak mocno wyczuwalny w kotletach (wybór należy do nas).
Całą masę przyprawiamy solą ,pieprzem, majerankiem oraz przyprawą do karkówki, wyrabiamy i kosztujemy (ewentualnie doprawiając pod swój smak).
Robimy kule, obtaczamy w bułce tartej, formujemy kotlety i smażymy z obu stron na gorącym smalcu lub oleju. Odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Z podanych proporcji wyjdzie około 16 szt.
Uwielbiam
👍 🙂