Kotlety mielone z karkówki.

Kotlety dla amatorów karkówki – smak zdecydowanie różni się od tradycyjnych mielonych z łopatki.

Składniki:

– 1,5 kg karkówki wieprzowej
– 1 duża cebula
– 1 czerstwa bułka
– 2 jajka
– mleko
– smalec lub olej
– bułka tarta
– pieprz, sól, majeranek, przyprawa do karkówki

Sposób przygotowania:

Mięso mielimy, bułkę namaczamy w mleku, cebulę kroimy w kostkę i solimy.

Do mięsa dodajemy odciśniętą z mleka bułkę, jajka oraz cebulę.

Cebulę możemy wcześniej usmażyć na oleju i jej smak nie będzie tak mocno wyczuwalny w kotletach (wybór należy do nas).

Całą masę przyprawiamy solą ,pieprzem, majerankiem oraz przyprawą do karkówki, wyrabiamy i kosztujemy (ewentualnie doprawiając pod swój smak).

Robimy kule, obtaczamy w bułce tartej, formujemy kotlety i smażymy z obu stron na gorącym smalcu lub oleju. Odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Z podanych proporcji wyjdzie około 16 szt.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.