Knedle kartoflane z wołowym mięsem i smażoną cebulką.
Składniki:
– mięso wołowe około 0,9 – 1 kg ( np. szponder wołowy ) – 4 duże cebule – 1 czerstwa bułka – mleko – 1,5 kg sypkich kartofli po obraniu ( typu C lub BC ) – mąka pszenna ( ilość w opisie ) – 3 łyżki skrobi ziemniaczanej – 2 jajka – sól, pieprz czarny mielony – masło i olej do smażenia cebuli
Jeżeli użyjemy kartofle, które są mniej sypkie ( mączne ) to będziemy musieli dodać trochę więcej mąki i skrobi.
Możemy wykorzystać mięso wołowe z wcześniej ugotowanego rosołu lub innej zupy. Jeżeli jest go za mało to obieramy z kości i odkładamy do zamrażarki – wykorzystujemy w późniejszym czasie przy okazji gotowania kolejnej zupy na wołowinie.
Sposób przygotowania:
Mięso gotujemy w osolonej wodzie – po wyciągnięciu i wystygnięciu oddzielamy od kości, a cebulę kroimy w kostkę, solimy i smażymy na maśle i oleju. Bułkę namaczamy w mleku.
Mięso z odciśniętą z mleka bułką mielimy, dodajemy połowę usmażonej cebuli, przyprawiamy pieprzem i wyrabiamy farsz jak na zdjęciach.
Ugotowane w posolonej wodzie ciepłe kartofle przeciskamy przez praskę i studzimy (muszą być zimne).
Wystudzone kartofle w garnku wyrównujemy, wybieramy 1/4 części i na to miejsce wsypujemy do równej powierzchni mąkę pszenną.
Dodajemy skrobię ziemniaczaną, jajka oraz wybrane wcześniej kartofle i wyrabiamy ciasto.
Formujemy z ciasta podłużny wałeczek, który kroimy na 4-5 cm kawałki i robimy z każdego mały placuszek. Nakładamy łyżeczką farsz mięsny i formujemy okrągłe lub podłużne knedle, które wrzucamy do lekko posolonej i gotującej się wody.
Wyciągamy po 5 minutach od czasu wypłynięcia na powierzchnię i ponownego zagotowania wody (gotujemy na małym ogniu).
Podajemy z pozostałą usmażoną cebulką lub dowolnym sosem.
Z podanych proporcji powinno wyjść około 45 szt.
Do farszu zamiast samej wołowiny możemy użyć mięsa mieszanego, wieprzowego lub drobiowego.
jakby mi jeszcze ktos zrobil mniam
Często tak już jest, że jak ktoś zrobi to bardziej smakuje 😉
czy można użyć innego niż mięsny farszu ? np grzyby , ser
Oczywiście można skomponować dowolny farsz warzywny, rybny, grzybowy (pieczarkowy) lub wykorzystać do nadziewania knedli owoce.