Kapuśniak na boczku z kiszoną kapustą, kartoflami oraz kiełbasą majerankową.

Składniki na około 6,5 litra:

– 1,2 kg kapusty kiszonej
– 800 g wędzonego boczku
– 700 g kiełbasy majerankowej lub innej ulubionej
– 3 średnie marchewki, 6-7 średnich kartofli
– łyżka smalcu
– seler, pietruszka, por
– ziele angielskie, liście laurowe
– kminek mielony, majeranek
– sól, pieprz czarny mielony, domowa lub kupna jarzynka lub maggi

– garnek 7 litrowy

Sposób przygotowania:

Do garnka z wodą ( około 5 l ) wkładamy boczek, 5 kulek ziela angielskiego, 3 listki laurowe i gotujemy około 45 minut ściągając podczas gotowania powstałą szumowinę.

Kartofle w między czasie kroimy w kostkę, a marchewką w słupki lub plasterki.

Ugotowany boczek wyciągamy i po chwili kroimy w kostkę, kiełbasę również kroimy w kostkę.

Pokrojony boczek z kiełbasą smażymy w drugim garnku na smalcu i dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną, a następnie całość razem chwilę smażymy.

Do gotującego się wywaru po ugotowaniu boczku dodajemy seler, pietruszkę, por oraz pokrojone kartofle i marchewkę, a następnie dodajemy 2 płaskie łyżeczki soli, 1 łyżkę jarzynki i na małym ogniu gotujemy kilkanaście minut.

Wyciągamy z wywaru seler, pietruszkę i por oraz dodajemy podsmażoną kapustę razem z boczkiem i kiełbasą oraz dolewamy trochę wrzątku, żeby uzupełnić wyparowaną wcześniej wodę.

Gotujemy do czasu, aż kapusta będzie miękka, a następnie przyprawiamy kapuśniak kminkiem, pieprzem, solą, majerankiem i ewentualnie jeszcze jarzynką lub maggi.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.