Szałot śląski.

Składniki:

– 1,1 kg kartofli
– 4 ogórki kiszone
– 2 średnie cebule ( możemy wykorzystać żółtą i czerwoną )
– 400 g wędzonego boczku
– pieprz czarny mielony, sól

Sposób przygotowania:

Kartofle gotujemy w łupinach i studzimy, a następnie obieramy ze skórki i kroimy w dowolną kostkę. Boczek kroimy w mniejszą kostkę i wytapiamy na patelni.

Ogórki kiszone i cebulę kroimy w kostkę ( cebulę przyprawiamy szczyptą soli ).

Pokrojone kartofle, ogórki i cebulę mieszamy ze sobą, dodajemy razem z tłuszczem ciepły wysmażony boczek, doprawiamy pieprzem i ponownie mieszamy.

Jeżeli ktoś nie ma ochoty na tłuszcz z wytopionego boczku, może dodać sam wysmażony boczek i polać dodatkowo sałatkę 2-3 łyżkami oleju rydzowego lub rzepakowego tłoczonego na zimno.

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.