Rolady drożdżowe ze szpinakiem, rybą, jajkiem i żółtym serem.

Składniki i przepis na ciasto:

– 3 szklanki mąki pszennej tortowej lub jasnej mąki orkiszowej
– 50 g świeżych drożdży
– szklanka ciepłej wody ( 250 ml )
– 1/2 szklanki oleju
– 1/2 łyżeczki cukru
– płaska łyżeczka soli

  • 1 jajko surowe 

Sposób przygotowania ciasta:

Drożdże oraz cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie.

Do miski przesiewamy przez sitko mąkę, dodajemy sól i mieszamy. Po 15 minutach wlewamy do mąki wodę z rozpuszczonymi drożdżami, olej i wyrabiamy ręcznie ciasto ( najpierw w misce, a później na delikatnie posypanej mąką stolnicy ).

Przekładamy ciasto z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.

Składniki i przepis na farsz:

– 2 paczki mrożonego szpinaku w liściach ( 900 gram )
– 350 g dowolnej ryby ( filet bez skóry )
– 3 jajka 
– 150 g cheddara lub innego żółtego sera
– 150 g śmietany 18%, olej rzepakowy, mąka pszenna
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz czarny mielony, pieprz cytrynowy

– dodatkowo 1 jajko surowe – roztrzepać widelcem do posmarowania rolad

Sposób przygotowania farszu:

Rybę przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, a następnie obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na oleju. Następnie rybę rozgniatamy widelcem.

Trzy jajka gotujemy na twardo, a po wystudzeniu obieramy ze skorupek, drobno siekamy i przyprawiamy solą i pieprzem.

Ser trzemy na drobnych oczkach.

Szpinak rozmrażamy i dusimy na patelni, aż wyparuje woda.

Dodajemy śmietanę, posiekany czosnek oraz przyprawiamy całość solą i pieprzem, a następnie dusimy, aż konsystencja będzie gęsta i nie lejąca.

Gdy szpinak wystygnie mieszamy go z pozostałymi składnikami. Doprawiamy farsz na koniec przyprawami według własnego smaku.

Sposób przygotowania rolad:

Ciasto i farsz dzielimy na 5 części, które po kolei rozwałkowujemy na prostokąty.

Na ciasto nakładamy farsz, a następnie zwijamy je w roladę i brzeg smarujemy roztrzepanym jajkiem, żeby go skleić.

Każdą roladę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nacinamy w kilku miejscach i odstawiamy na 10 minut – w tym czasie rozgrzewamy piekarnik.

Przed samym włożeniem do piekarnika smarujemy rolady po wierzchu roztrzepanym jajkiem.

Jak ktoś lubi to może wierzch posypać kminkiem lub czarnuszką.

Pieczemy bez termo obiegu w temp. 180 C około 20-25 minut.

Po kilku minutach od upieczenia kroimy rolady w miejscach nacięć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.