Surówka z kapusty pekińskiej, selera, marchewek i jabłek.

Składniki:

– kapusta pekińska
– trzy średnie marchewki
– jeden średni lub połowa dużego selera
– dwa średnie jabłka
– trzy łyżki posiekanego koperku
– majonez
– sok z cytryny
– sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Kapustę obieramy z wierzchnich liści, odcinamy dolną część, a następnie szatkujemy, wkładamy do garnka lub większej miski, solimy i mieszamy –  odstawiamy na 20 minut.

Po tym czasie odciskamy z kapusty wodę, którą wylewamy.

Dodajemy obrane ze skórki i starte na tarce o dużych oczkach marchewki, jabłka oraz starty na drobnych oczkach seler – jabłka i seler skrapiamy sokiem z cytryny.

Dodajemy posiekany koperek, majonez w ilości według własnego uznania i całość mieszamy.

Na koniec doprawiamy surówkę solą oraz pieprzem pod własny smak.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.