Zapiekane kartofle z twarogiem.

Składniki:

– 1 kg kartofli po obraniu
– 350 g twarogu półtłustego
– 300 ml mleka
– 4 jajka
– masło
– 1 pełna łyżeczka mielonego kminku 
– pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
– 1 i 1/3 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Kartofle obieramy ze skórki, płuczemy i osuszamy na papierowych ręcznikach, a następnie kroimy na cienkie plasterki i solimy ( 1/3 łyżeczki).

Twaróg ugniatamy widelcem, dodajemy kminek, pieprz, pół łyżeczki soli, kilka łyżek mleka i wszystko mieszamy.

Następnie twaróg dodajemy do pokrojonych kartofli, mieszamy i wkładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.

Pozostałe mleko roztrzepujemy z dwoma jajkami, resztą soli i zalewamy kartofle z twarogiem.

Wkładamy naczynie do nagrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy około 45 minut.

Po tym czasie wyciągamy naczynie i równomiernie zalewamy wierzch zapiekanki pozostałymi dwoma jajkami.

Zapiekankę ponownie wkładamy do piekarnika na około 10-15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.