Zapiekane kartofle z twarogiem. Składniki: – 1 kg kartofli po obraniu – 350 g twarogu półtłustego – 300 ml mleka – 4 jajka – masło – 1 pełna łyżeczka mielonego kminku – pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu – 1 i 1/3 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Kartofle obieramy ze skórki, płuczemy i osuszamy na papierowych ręcznikach, a następnie kroimy na cienkie plasterki i solimy ( 1/3 łyżeczki). Twaróg ugniatamy widelcem, dodajemy kminek, pieprz, pół łyżeczki soli, kilka łyżek mleka i wszystko mieszamy. Następnie twaróg dodajemy do pokrojonych kartofli, mieszamy i wkładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Pozostałe mleko roztrzepujemy z dwoma jajkami, resztą soli i zalewamy kartofle z twarogiem. Wkładamy naczynie do nagrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy około 45 minut. Po tym czasie wyciągamy naczynie i równomiernie zalewamy wierzch zapiekanki pozostałymi dwoma jajkami. Zapiekankę ponownie wkładamy do piekarnika na około 10-15 minut. Zobacz wpisy Previous PostMortadela w chrupiącej skorupce, kartofle z koperkiem oraz sałatka z kalafiora, ogórków i papryki.Next PostFilet z kurczaka panierowany w jajkach i bułce tartej, kartofle z okrasą oraz zasmażana czerwona kapusta. 11 grudnia 2018 Darek Dania jarskie, Zapiekanki Leave a comment
Dodaj komentarz