Mortadela w chrupiącej skorupce.

Składniki dla 4 osób:

– 450 g mortadeli 
– 2-3 jajka
– 5-6 łyżek mąki pszennej
– sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka
– chrupiąca kukurydziana bułka tarta
– olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Z jajek i mąki pszennej robimy gęste, ale zarazem lejące i gładkie ciasto, które w trakcie mieszania przyprawiamy. Jeżeli wyjdzie nam zbyt gęste to dodajemy kilka łyżek mleka, a jak za rzadkie to dodajemy mąkę.

Mortadelę kroimy na 1,5 cm plastry, a następnie obtaczamy w cieście i kukurydzianej bułce tartej.

Smażymy na małym ogniu, na rozgrzanym oleju obracając mortadelę z każdej strony po 2 razy, aż ładnie się zarumieni.

Po usmażeniu odsączamy na papierowych ręcznikach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.