Sałatka ryżowa z kurczakiem, papryką palermo, cebulą, ananasem, szczypiorkiem oraz kukurydzą i czerwoną fasolą.

Składniki:

– 250 g ryżu basmati ( około 1 i 1/3 szklanki o poj. 250 ml )
– 2 filety z kurczaka ( około 600 g )
– 1 słodka papryka palermo lub zwykła czerwona
– 150 g ananasa z puszki lub świeżego
– 1 średnia czerwona cebula
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku
– 1 puszka kukurydzy z czerwoną fasolką
– majonez, lekko ukwaszona śmietana lub gęsty jogurt 
– pieprz czarny mielony  sól, papryka słodka, przyprawa do kurczaka
– olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Ryż powinniśmy przed ugotowaniem dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie na 1 i 1/3 szklanki ryżu wlewamy 2 i 1/3 szklanki zimnej wody – osobiście dodaję jeszcze dużą szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu (nie mieszamy) około 12 minut. Sprawdzamy delikatnie rozchylając łyżką, czy na dnie jest jeszcze woda – powinno zostać minimum, wtedy wyłączamy gaz, mieszamy energicznie drewnianą łyżką.

Ugotowany ryż przepłukujemy pod zimną wodą i odsączamy na sicie, żeby był sypki i się nie sklejał.

Filety z kurczaka kroimy w kostkę, a następnie  przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i słodką papryką. Smażymy na rumiano, na niewielkiej ilości oleju. Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Do większej miski dodajemy ryż, kawałki kurczaka, pokrojone w kostkę paprykę, cebulę i ananasa, posiekany szczypiorek oraz z puszki odsączoną kukurydzę z czerwoną fasolką.

Całość mieszamy, dodajemy 1 łyżkę majonezu i 2 łyżki lekko ukwaszonej śmietany lub jogurtu – doprawiamy solą i pieprzem.

Jeżeli użyjemy ananasa z puszki to sałatka będzie słodkawa, a jak świeżego to lekko kwaśna.

Sałatkę przed podaniem wkładamy do lodówki na 40 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.