Sałatka po żydowsku.

Składniki:

– 700 g kartofli
– 4 jajka
– 1 większa cebula
– majonez lub pól na pół majonez z jogurtem naturalnym
– pieprz czarny mielony, sól

Sposób przygotowania:

Kartofle gotujemy w łupinach. jajka gotujemy na twardo, cebulę przed samym podaniem obieramy, kroimy w kostkę lub pół plasterki (solimy lub możemy sparzyć wrzątkiem na sicie).

Ugotowane i wystudzone kartofle obieramy ze skórki i kroimy w większą kostkę, jajka również kroimy w podobną kostkę – dodajemy cebulę, majonez lub majonez i jogurt (w ilości według własnego uznania i smaku). Doprawiamy sałatkę pieprzem, solą i wszystko mieszamy.

Dodatkowo możemy dodać 1 większy kiszony ogórek pokrojony w kostkę, 1 posiekany ząbek czosnku.

Sałatkę można zjeść bezpośrednio po przyrządzeniu, schować do lodówki na później lub wykorzystać na następny dzień.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.