– 800 g wołowiny ( np. szponder) – 1 średni kalafior – 300 g zielonej fasolki szparagowej ( może być mrożona) – 6 średnich ziemniaków – 2-3 średnie marchewki – pietruszka, seler, por – śmietana 18 % ( pół szklanki – około 125 ml ) – domowa jarzynka lub vegeta, sól – pół pęczka koperku
garnek 7 l
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy około 4,5 litra wody i po zagotowaniu wrzucamy szponder, dodajemy 1 płaską łyżkę soli i na małym ogniu gotujemy około 30 minut zbierając delikatnie szumowinę.
Następnie dodajemy marchew startą na grubych oczkach, kartofle pokrojone w kostkę, por, pietruszkę oraz seler i gotujemy około 15 minut na małym ogniu.
Przyprawiamy zupę jarzynką ( 2 płaskie łyżki ) i dodajemy różyczki kalafiora oraz po kilku minutach fasolkę szparagową.
Gotujemy, aż kalafior będzie miękki, a następnie wyciągamy seler, por i pietruszkę.
Zupę zabielamy śmietaną oraz po zagotowaniu jeszcze ewentualnie przyprawiamy – na koniec dodajemy posiekany koperek.
Dodaj komentarz