Kalafiorowa na wołowinie.

Składniki na około 6 litrów zupy:

– 800 g wołowiny ( np. szponder)
– 1 średni kalafior
– 300 g zielonej fasolki szparagowej ( może być mrożona)
– 6 średnich ziemniaków
– 2-3 średnie marchewki
– pietruszka, seler, por
– śmietana 18 % ( pół szklanki – około 125 ml )
– domowa jarzynka lub vegeta, sól
– pół pęczka koperku

  • garnek 7 l

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy około 4,5 litra wody i po zagotowaniu wrzucamy szponder, dodajemy 1 płaską łyżkę soli i na małym ogniu gotujemy około 30 minut zbierając delikatnie szumowinę.

Następnie dodajemy marchew startą na grubych oczkach, kartofle pokrojone w kostkę, por, pietruszkę oraz seler i gotujemy około 15 minut na małym ogniu.

Przyprawiamy zupę jarzynką ( 2 płaskie łyżki ) i dodajemy różyczki kalafiora oraz po kilku minutach fasolkę szparagową.

Gotujemy, aż kalafior będzie miękki, a następnie wyciągamy seler, por i pietruszkę.

Zupę zabielamy śmietaną oraz po zagotowaniu jeszcze ewentualnie przyprawiamy – na koniec dodajemy posiekany koperek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.