Sos grzybowy z podgrzybków, pieczarek i cebuli.

Składniki:

– 500 g świeżych lub mrożonych podgrzybków, 400 g świeżych pieczarek
– 2 średnie cebule
– 800 ml domowego bulionu warzywnego lub zrobionego z kostek rosołowych
– 250 g śmietany 18 %
– 2-3 płaskie łyżki mąki pszennej
– masło, olej rzepakowy
– sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Podgrzybki czyścimy, kroimy w paski i podsmażamy na patelni około 15-20 minut, na niewielkiej ilości oleju i łyżce masła – pod koniec smażenia przyprawiamy grzyby solą i pieprzem.

Pieczarki myjemy (jak jest brzydka skórka to obieramy ją), a następnie kroimy je w plasterki i smażymy osobno na maśle – na końcu doprawiamy je solą i pieprzem.

Pokrojoną dowolnie cebulę podsmażamy w garnku na oleju, a następnie dodajemy do cebuli podgrzybki oraz pieczarki i smażymy wszystko razem około 3-4 minut.

Wlewamy następnie gorący bulion i gotujemy całość na małym ogniu około 10 minut.

Do śmietany dodajemy mąkę i dobrze ją mieszamy, a następnie przecieramy całość przez sitko i dodajemy do bulionu z grzybami.

Podczas dodawania śmietany mieszamy cały czas sos, żeby nie zrobiły się kluchy.

Po ponownym zagotowaniu na koniec doprawiamy sos pieprzem oraz solą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.