– 500 g świeżych lub mrożonych podgrzybków, 400 g świeżych pieczarek – 2 średnie cebule – 800 ml domowego bulionu warzywnego lub zrobionego z kostek rosołowych – 250 g śmietany 18 % – 2-3 płaskie łyżki mąki pszennej – masło, olej rzepakowy – sól, pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
Podgrzybki czyścimy, kroimy w paski i podsmażamy na patelni około 15-20 minut, na niewielkiej ilości oleju i łyżce masła – pod koniec smażenia przyprawiamy grzyby solą i pieprzem.
Pieczarki myjemy (jak jest brzydka skórka to obieramy ją), a następnie kroimy je w plasterki i smażymy osobno na maśle – na końcu doprawiamy je solą i pieprzem.
Pokrojoną dowolnie cebulę podsmażamy w garnku na oleju, a następnie dodajemy do cebuli podgrzybki oraz pieczarki i smażymy wszystko razem około 3-4 minut.
Wlewamy następnie gorący bulion i gotujemy całość na małym ogniu około 10 minut.
Do śmietany dodajemy mąkę i dobrze ją mieszamy, a następnie przecieramy całość przez sitko i dodajemy do bulionu z grzybami.
Podczas dodawania śmietany mieszamy cały czas sos, żeby nie zrobiły się kluchy.
Po ponownym zagotowaniu na koniec doprawiamy sos pieprzem oraz solą.
Dodaj komentarz