Gulasz wieprzowy z szynki, marchewek i cebuli.

Składniki:

– 1,5 kg szynki wieprzowej
– 3 większe cebule
– 2 średnie marchewki
– smalec wieprzowy lub olej rzepakowy
– sól, pieprz, papryka mielona słodka lub pikantna, domowa jarzynka lub zamiennik typu “vegeta”
– śmietana 18 %
– mąka pszenna

Sposób przygotowania:

Do garnka wrzucamy 2-3 łyżki smalcu lub wlewamy olej i po podgrzaniu wrzucamy pokrojoną w większą kostkę szynkę. Często mieszamy drewnianą łyżką, a mięso puści po chwili wodę. Czekamy, aż woda odparuje i chwile obsmażamy na tłuszczu.

Następnie dodajemy marchewki starte na dużych oczkach oraz cebulę pokrojoną w pół plasterki, którą solimy – całość doprawiamy jeszcze jarzynką i smażymy często mieszając, aż cebula i marchewka będzie się lekko rozpadać.

Zalewamy mięso z warzywami przegotowaną gorącą wodą na wysokość 2 cm ponad poziom i po zagotowaniu dusimy na małym ogniu około 15 minut. Zagęszczamy następnie sos śmietaną zmieszaną z mąką (3/4 szklanki śmietany i 2-3 płaskie łyżki mąki).

Całość ponownie gotujemy na małym ogniu około 10 minut przyprawiając gulasz w międzyczasie solą, pieprzem i papryką lub innymi ulubionymi przyprawami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.