– 1,5 kg szynki wieprzowej – 3 większe cebule – 2 średnie marchewki – smalec wieprzowy lub olej rzepakowy – sól, pieprz, papryka mielona słodka lub pikantna, domowa jarzynka lub zamiennik typu “vegeta” – śmietana 18 % – mąka pszenna
Sposób przygotowania:
Do garnka wrzucamy 2-3 łyżki smalcu lub wlewamy olej i po podgrzaniu wrzucamy pokrojoną w większą kostkę szynkę. Często mieszamy drewnianą łyżką, a mięso puści po chwili wodę. Czekamy, aż woda odparuje i chwile obsmażamy na tłuszczu.
Następnie dodajemy marchewki starte na dużych oczkach oraz cebulę pokrojoną w pół plasterki, którą solimy – całość doprawiamy jeszcze jarzynką i smażymy często mieszając, aż cebula i marchewka będzie się lekko rozpadać.
Zalewamy mięso z warzywami przegotowaną gorącą wodą na wysokość 2 cm ponad poziom i po zagotowaniu dusimy na małym ogniu około 15 minut. Zagęszczamy następnie sos śmietaną zmieszaną z mąką (3/4 szklanki śmietany i 2-3 płaskie łyżki mąki).
Całość ponownie gotujemy na małym ogniu około 10 minut przyprawiając gulasz w międzyczasie solą, pieprzem i papryką lub innymi ulubionymi przyprawami.
Dodaj komentarz