Bułkowe knedle z majerankiem.

Przepis na Śląsk przywędrował prawdopodobnie w okresie zaborów z Bawarii, gdzie knedle najczęściej podaje się z posiekaną natką pietruszki. W smaku podobne są do tego co oferują w swoich restauracjach Czesi jako houskové knedlíky.

Na Śląsku bułkowe knedle podaje się najczęściej z gulaszami, roladami lub innymi mięsami w sosach.

Do przepisu możemy wykorzystać czerstwe pieczywo np. bułki, biały chleb – można również kupić świeże, pokroić i podsuszyć sobie przez 3 dni.

Im bardziej wysuszone bułki tym lepiej, bo pozbywamy się wody, a mleko sprawi, że nasze knedle będą bardzo delikatne w smaku.

Z podanych proporcji wyjdzie około 24 szt.

Składniki:

– 4 duże zwykłe bułki o wadze około 100 g każda
– 600 ml mleka
– 2 jajka
– 1 duża cebula
– kilka łyżek bułki tartej lub kaszy manny
– olej rzepakowy
– sól, pieprz czarny mielony, majeranek suszony

Zamiast majeranku można dodać świeżą lub suszoną natkę pietruszki.

Sposób przygotowania:

Bułki ( nie polecam tzw. dmuchanych ) kroimy na kromki i suszymy przez 3 dni.

Wysuszone kromki bułki zalewamy ciepłym mlekiem, ręką ugniatamy, żeby je zmiękczyć i zostawiamy na kilkanaście minut. Jeżeli po tym czasie będą wyczuwalne twarde kawałki to można osobno w garnuszku zalać je dodatkowo ciepłym mlekiem lub po prostu całą masę zmielić w maszynce do mielenia.

Cebulę kroimy w kostkę, solimy i smażymy na oleju.

Dodajemy wystudzoną podsmażoną cebulę, jajka i wyrabiamy ręką masę – przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem (można w zamian dodać posiekaną zieloną pietruszkę). Jeżeli masa będzie za rzadka to dosypujemy trochę bułki tartej lub kaszy manny.

Lepimy z naszej masy kulki o średnicy mniej więcej 4-5 cm.

Wrzucamy knedle na osolony wrzątek i gotujemy je przez 20 minut na małym ogniu od czasu wypłynięcia knedli na wierzch i ponownego zagotowania wody.

Do masy można dodawać również inne dodatki np. podsmażony wędzony boczek, suszone (wcześniej namoczone) śliwki, cieciorkę lub soczewicę.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.