Tarte buraczki ćwikłowe do słoików z cebulą i czosnkiem.

Przepis na 9 słoików o pojemności 0,7 l + 2 słoiki na sok

Składniki:
——————

– 6 kg buraków ćwikłowych
– 6 średnich cebul
– 5-8 ząbków czosnku
– 3 łyżki soli

Składniki na zalewę:
———————————-

– 6 szklanek wody
– 1 i 1/2 szklanki octu jabłkowego
– 3 szklanki cukru
– 15 kulek ziela angielskiego
– 15 kulek pieprzu czarnego
– 10 liści laurowych

Sposób przygotowania:

Zalewę należy zagotować (ocet wlewamy pod koniec jak się zaczyna gotować) i wystudzić. 

Buraki gotujemy i po wystudzeniu obieramy ze skórki – trzemy na tarce z dużymi oczkami i wkładamy do większej miski lub garnka, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek oraz sól (wszystko mieszamy).

Wystudzoną zalewę należy przecedzić, zalać buraki i ponownie wymieszać.

Odstawiamy miskę na minimum 5 godzin w miarę chłodne i nie nasłonecznione miejsce.

Buraki odcedzamy i nakładamy do słoików (nie do pełna – zostawiamy od góry 1,5 cm) – można na koniec dolać po kilka łyżek zalewy – resztę, która nam zostanie możemy zlać do osobnych słoików – będziemy mieli wtedy gotowy sok do barszczu około 1,5 l.

Słoiki dobrze zakręcamy – buraki i sok pasteryzujemy około 45 minut w nagrzanym do 130 C piekarniku.

Można też pasteryzować w garnku z wodą.

Dno garnka wyścielamy wtedy złożoną gazą, wkładamy słoiki, zalewamy ciepłą wodą na wysokość 3/4 słoików i od czasu zagotowania wody zmniejszamy płomień palnika i pasteryzujemy 20 minut.

Po wyciągnięciu słoiki odwracamy do góry dnem i układamy na desce drewnianej lub jakiejś podkładce odpornej na gorąc. Po 30 minutach można je obrócić.

Można dodać do zalewy kilka goździków, można też zmniejszyć ilość cukru i octu.

Jeżeli ktoś nie lubi to może w przepisie pominąć cebulę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.