Poulet Marengo z pieczarkami na białym winie.

Poulet Marengo to danie kuchni francuskiej.

Składniki:

– 1 kg filetów z kurczaka
– 800 g pieczarek 
– 3 większe cebule
– 150 g koncentratu pomidorowego
– 150 ml białego wytrawnego lub pół wytrawnego wina
– 150 ml zimnej wody
– mąka pszenna lub orkiszowa
– sól, pieprz czarny mielony
– olej około 120 ml

Sposób przygotowania:

Pieczarki czyścimy, myjemy, odrywamy nóżki, które kroimy na pół, a kapelusze kroimy na ćwiartki lub na 6-8 części jak są większe.

Oczyszczone filety z kurczaka kroimy w większą kostkę, solimy, przyprawiamy pieprzem i obtaczamy w mące.

W większym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone filety i na średnim ogniu obsmażamy kilka minut często mieszając (dno garnka trochę nam się sklei, ale w późniejszym etapie wszystko się ładnie rozpuści).

Dorzucamy pokrojoną w kostkę i posoloną cebulę – często mieszamy całość, aż cebula zmięknie.

Następnie wrzucamy pokrojone pieczarki, które po chwili puszczą wodę – dusimy wszystko około 8-10 minut, aż nadmiar wody wyparuje i dolewamy wino zmieszane z zimną wodą (wino spowoduje, że pieczarki będą lekko twarde).

Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy, wszystko mieszamy i na małym ogniu pod częściowym przykryciem dusimy około 6-8 minut.

Na koniec doprawiamy potrawę solą oraz pieprzem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.