Kapusta kiszona zasmażana z boczkiem.

Składniki:

– 1 kg kiszonej kapusty
– 250 g wędzonego boczku
– 2 średnie cebule
– 1 łyżka mąki
– 1 łyżka miodu
– 1  większy lub 2 mniejsze listki laurowe, 5 kulek ziela angielskiego
– sól, pieprz czarny mielony, kminek mielony
– smalec wieprzowy

Sposób przygotowania:

Kapustę kiszoną odciskamy z wody, kroimy, wkładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą na taką wysokość, żeby przykrywała kapustę.
Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, jedną pokrojoną w kostkę cebulę oraz pół łyżeczki soli.
Gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty.

Na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek (jeżeli jest mało tłusty to dodajemy jedną dużą łyżkę smalcu).
Kiedy boczek się wytopi dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę – smażymy do zarumienienia i dodajemy jedną dużą łyżkę mąki.
Całość smażymy często mieszając, aż mąka się zarumieni, dodajemy wtedy pół szklanki wrzątku i mieszamy.

Po chwili całą zawartość patelni dodajemy do garnka z ugotowaną kapustą, następnie dodajemy 1 łyżkę miodu, mieszamy i zagotowujemy na małym ogniu.

Na koniec doprawiamy kapustę pieprzem, solą oraz kminkiem pod własny smak.

 

4 komentarze

  1. Kapusta jest pyszna. Właściwie jedli chodzi o kiszona to robię tylko taką.
    Darki zniknąłeś chyba z FB.
    Szkoda , brakuje mi Twojej śląskiej kuchni.
    Pozdrawiam serdecznie.

    1. Na FB już mnie nie będzie – teraz tylko tutaj na moim blogu będę dzielił się swoimi propozycjami. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.