Tarte buraczki ćwikłowe na ciepło z cebulą i czosnkiem.
Składniki dla 2-3 osób:
– 4 średnie buraki ćwikłowe wielkości piłeczki do tenisa
– 1 większa cebula
– 3 ząbki czosnku
– smalec ze skwarkami, czysty smalec lub masło
– sól, pieprz czarny, kminek, ocet jabłkowy
Sposób przygotowania:
Buraki gotujemy w garnku lub pieczemy w piekarniku do czasu, aż będą miękkie.
Następnie po częściowym wystudzeniu obieramy ze skórki i trzemy na tarce z dużymi oczkami.
Cebulę kroimy w pół plasterki lub kostkę, a czosnek siekamy.
Cebulę solimy i po chwili smażymy do zeszklenia na smalcu ze skwarkami, czystym smalcu lub maśle, a następnie dodajemy posiekany oraz posolony czosnek i po chwili starte buraki ćwikłowe.
Całość smażymy kilka minut, przyprawiając solą, pieprzem, mielonym kminkiem, a na koniec dodajemy 1 łyżkę octu jabłkowego.
Buraczki podajemy na ciepło.
Dodaj komentarz