Sernik z brzoskwiniami i pomarańczową skórką na kakaowym spodzie.

Składniki:

Ciasto:

– 160 g masła
– 1/3 szklanki cukru
– 1 i 1/2 szklanki mąki białej orkiszowej lub pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 jajka całe
– 2 łyżki kakao

Masa serowa:

– 5 jajek ( osobno żółtka i białka )
– 1 – 1,2 kg mielonego twarogu ( może być gotowy ser z wiaderka na sernik )
– 1 cukier waniliowy ( 16 g )
– 1 szklanka cukru
– 160 g masła
– 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej

– duża puszka brzoskwiń, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Zagniatamy ciasto z podanych składników i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.

W tym czasie jak ciasto będzie się chłodziło musimy utrzeć mikserem masę serową.

Najpierw ucieramy masło, cukier, żółtka oraz cukier waniliowy, a następnie dodajemy ser i skrobię ziemniaczaną.

Dodajemy odsączone z płynu i pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie oraz skórkę pomarańczową i wszystko jeszcze raz delikatnie mieszamy.

Białka ubijamy na sztywno i dodajemy na koniec do masy serowej – całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

Ciasto wyciągamy z zamrażarki, wałkujemy i wykładamy na wysmarowaną masłem i wysypaną mąką formę do pieczenia – na ciasto wykładamy masę serową z brzoskwiniami i skórką pomarańczową.

Pieczemy bez termo obiegu 1 godzinę w temp. 180 C, a następnie sernik zostawiamy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na około pół godziny.

Rozmiar mojej formy do pieczenia – 36,25,6 cm

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.