Gotowane pulpety wieprzowo – wołowe.

Składniki:

– 1,5 kg mieszanego mięsa wieprzowo – wołowego ( łopatka, szynka )
– 2 średnie cebule
– 2 jajka
– kasza manna
– sól, pieprz czarny mielony
– olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w kostkę, solimy i smażymy na oleju – odstawiamy do wystudzenia.

Mięso mielimy, a następnie dodajemy cebulę, jajka, 5 łyżek kaszy manny dla zagęszczenia, pieprz i sól. Całość wyrabiamy i ewentualnie dodajemy jeszcze kaszy jeżeli jest taka potrzeba.

Jeżeli nie wiemy ile dokładnie dać soli i pieprzu to po wstępnym doprawieniu i wyrobieniu kosztujemy (mięsa oczywiście nie połykamy i wypluwamy), a następnie ponownie dodajemy przyprawy według własnych preferencji smakowych.

Z mięsnej masy lepimy okrągłe lub podłużne pulpety o średnicy około 5-6 cm i gotujemy kilkanaście minut na małym ogniu w osolonej wodzie lub bulionie warzywnym. Pulpety możemy podzielić na dwa gotowania.

Pulpety najczęściej podajemy z różnymi sosami np. pieczarkowy, pomidorowy lub koperkowy.

Część pulpetów po ugotowaniu i wystudzeniu możemy zamrozić.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.