Surówka z czerwonej kapusty, chrzanu, jabłka, pora i cebuli.

Składniki:

– 1 mniejsza główka czerwonej kapusty ( waga około 1 kg )
– 1 większe jabłko
– 1 średnia cebula
– 1 mały por lub pół większego
– 2 łyżki szczypiorku
– majonez, gęsty jogurt lub śmietana
– sok z cytryny ( 1 łyżeczka )
– sól, pieprz czarny

– chrzan w ilości: 2 płaskie łyżki startego świeżego lub 4 łyżeczki ze słoiczka

Sposób przygotowania:

Kapustę obieramy z wierzchnich liści, szatkujemy (głąb ze środka wyrzucamy), solimy i mieszamy – odstawiamy na 30 minut i po tym czasie mocno odciskamy z wody.

Cebulę, por i szczypiorek drobno kroimy oraz solimy, natomiast jabłko obieramy ze skórki i trzemy na tarce z dużymi oczkami, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.

Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę majonezu, 2 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany oraz chrzan.

Całość mieszamy, doprawiamy czarnym mielonym pieprzem i odstawiamy do lodówki na 45 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.