Surówka z czerwonej kapusty, chrzanu, jabłka, pora i cebuli.
Składniki:
– 1 mniejsza główka czerwonej kapusty ( waga około 1 kg ) – 1 większe jabłko – 1 średnia cebula – 1 mały por lub pół większego – 2 łyżki szczypiorku – majonez, gęsty jogurt lub śmietana – sok z cytryny ( 1 łyżeczka ) – sól, pieprz czarny
– chrzan w ilości: 2 płaskie łyżki startego świeżego lub 4 łyżeczki ze słoiczka
Sposób przygotowania:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, szatkujemy (głąb ze środka wyrzucamy), solimy i mieszamy – odstawiamy na 30 minut i po tym czasie mocno odciskamy z wody.
Cebulę, por i szczypiorek drobno kroimy oraz solimy, natomiast jabłko obieramy ze skórki i trzemy na tarce z dużymi oczkami, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę majonezu, 2 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany oraz chrzan.
Całość mieszamy, doprawiamy czarnym mielonym pieprzem i odstawiamy do lodówki na 45 minut.
Dodaj komentarz