Kluski kładzione.

Składniki dla 2-3 osób:

– 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej wrocławskiej (szklanka 250 ml)
– 3 całe jajka lub same żółtka (1 jajko na 0,5 szklanki mąki)
– 1/2 łyżeczki soli
– 7-8 łyżek letniego mleka lub wody

Twardość klusek zależy od tego czy użyjemy całych jajek, czy tylko żółtek – przy samych żółtkach dodajemy więcej mleka lub wody.

Sposób przygotowania:

Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko (wodę), a następnie dodajemy sól i całość mieszamy widelcem. Wsypujemy pomału mąkę ciągle mieszając, aż  będziemy mieli gładką masę.

Wrzucamy pojedynczo kluski na osolony wrzątek zanurzając najpierw łyżkę we wrzącej wodzie, a następnie nabierając na nią 1/3 masy i znów zanurzamy we wrzątku pozbywając się w ten łatwy sposób przyszłej kluski.

Jak wrzucimy całość (robimy to w miarę szybko) to gotujemy kluski około 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch i ponownym zagotowaniu wody.

Wyciągamy łyżką cedzakową i podajemy ciepłe do sosów mięsnych lub polane masłem oraz posypane cukrem.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.