Szałot śląski rybny – ( sałatka śledziowa ).

Składniki:

– 1 kg kartofli
– 450 g matiasów solonych ( 4-5 filetów śledziowych )
– 3-4 ogórki kiszone
– 1 średnia lub 2 mniejsze cebule
– 250 g wędzonego boczku
– pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Kartofle gotujemy w łupinach, śledzie moczymy w zimnej wodzie przez około 2 godziny.

Po ugotowaniu kartofle studzimy, a następnie obieramy ze skórki i kroimy w dowolną kostkę. Śledzie płuczemy, osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w podobną kostkę jak kartofle. Boczek kroimy również w kostkę i wytapiamy na patelni.
Ogórki kiszone i cebulę kroimy w mniejszą kostkę.
Pokrojone kartofle, śledzie, ogórki i cebulę mieszamy ze sobą, dodajemy ciepły wysmażony boczek, doprawiamy pieprzem i ponownie mieszamy.

Jeżeli ktoś nie ma ochoty na tłuszcz z wytopionego boczku, może dodać sam wysmażony boczek lub polać dodatkowo sałatkę 2-3 łyżkami oleju rydzowego lub rzepakowego tłoczonego na zimno.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.