Pierogi z płuckami cielęcymi i sosem pieczarkowym.

Z podanego przepisu wyjdzie około 55-60 sztuk

Składniki i przepis na farsz:
========================

– 1 kg płucek cielęcych
– 2 duże cebule
– jajko 
– olej, masło
– sól, pieprz czarny mielony

– bułka tarta lub kasza manna

Sposób przygotowania:

Płucka należy oczyścić i ugotować w osolonej wodzie.

Cebulę kroimy w kostkę, solimy i smażymy na oleju z dodatkiem masła.

Ugotowane płucka mielimy, dodajemy do podsmażonej cebuli i wszystko razem podsmażamy.

Ciepły farsz przekładamy do miski i dodajemy jedno jajko, 3-4 łyżki bułki tartej lub kaszy manny, a następnie mieszamy, przyprawiamy pieprzem oraz solą i ponownie mieszamy.

Składniki i przepis na ciasto:
=========================

– 400 g mąki pszennej + kilka łyżek na wyrabianie
– 1 szklanka bardzo ciepłej wody
– 3 łyżki oleju
– 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania ciasta:

Do wody wlewamy olej, wsypujemy sól i mieszamy – wlewamy do miski z przesianą mąką i wszystko jeszcze raz mieszamy. Wykładamy ciasto na podsypany mąką blat lub stolnicę i wyrabiamy.

Sposób przygotowania pierogów:

Z całości ciasta bierzemy 1/4 części, wałkujemy na placek, wykrawamy szklanką placuszki, na które nakładamy łyżeczką farsz i sklejamy.

Pierogi układamy na ściereczce i przykrywamy, żeby nam nie wyschły.

Pozostałe kawałeczki ciasta po wykrawaniu dodajemy do reszty ciasta i wałkujemy kolejny placek.

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od czasu wypłynięcia na wierzch i ponownego zagotowania wody.

Pierogi, które nie zjemy na bieżąco polecam po ugotowaniu włożyć na kilkanaście sekund do miski z zimną wodą, a następnie odsączyć na sicie. Po chwili przełożyć je do większego naczynia, polać odrobiną oleju i przemieszać (nie będą nam się sklejały po wystygnięciu).

Polecam podać pierogi z sosem pieczarkowym – przepis poniżej:

Sos pieczarkowy z zieloną pietruszką.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.