Domowy sos serowy.

Składniki:

– 0,5 l mleka
– 150 g startego cheddara lub innego  żółtego sera o wyrazistym smaku
– 50 g masła
– 1,5 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Na początek robimy w garnku zasmażkę z masła i mąki pszennej – smażymy na niewielkim ogniu często mieszając, żeby się nie przypaliła (około 3 minuty).

Do gotowej zasmażki wlewamy powoli chłodne mleko i ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania.

Zdejmujemy garnek z palnika, dodajemy na dwa razy starty cheddar i dokładnie mieszamy.
Sos na koniec możemy doprawić gałką muszkatołową oraz słodką papryką.

Uwaga: Jeżeli użyjemy mniej wyrazisty w smaku ser to będziemy musieli doprawić sos solą.

Na zdjęciach sos zrobiony z podwójnej porcji.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.