Czekoladowa polewa siostry Anastazji.

Składniki:

– 125 g margaryny Kasia
– 5 łyżek cukru pudru
– 2-3 łyżki kakao ( w zależności od indywidualnych preferencji smakowych )
– 1 łyżka żelatyny + woda ( 2-3 łyżki )
– 5 łyżek kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

W garnku rozpuszczamy margarynę ( na małym ogniu ), dodajemy cukier puder, kakao i jak zacznie się gotować wyłączamy.

Następnie po 2-3 minutach wlewamy do masy rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę i całość mieszamy.

Po kolejnych 5 minutach dodajemy śmietanę i mieszamy, a następnie odstawiamy do częściowego wystudzenia. Sprawdzamy co jakiś czas czy polewa gęstnieje i polewamy nasze smakołyki.

Jeżeli polewa za bardzo nam wystygnie i zrobi się kożuch to musimy ją ponownie delikatnie podgrzać i znów odczekać.

Polecam do piernika staropolskiego, tortów, ciast, ciasteczek, pierników.

Na zdjęciach polewa z podwójnej porcji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.