Zapiekane bitki ze schabu z pieczarkami, mozzarellą, pomidorami oraz cheddarem.
Składniki na 12 szt:
– 1,4 kg schabu bez kości
– 600 g pieczarek
– 2 duże pomidory
– 150 g mozzarelli
– 200 g startego cheddara lub innego ulubionego żółtego sera
– sól, cukier, pieprz czarny, pieprz ziołowy, suszona bazylia, oregano, słodka papryka w proszku
– smalec, masło
Sposób przygotowania:
Schab kroimy na 12 plastrów, rozbijamy, solimy i przyprawiamy czarnym pieprzem z obu stron.
Pieczarki kroimy na plasterki i smażymy na maśle – pod koniec smażenia solimy i przyprawiamy pieprzem ziołowym.
Pomidory należy sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i po wystygnięciu pokroić na grube plastry.
Mozzarelle kroimy na plasterki natomiast cheddar trzemy na drobnych oczkach, a następnie dodajemy do niego słodką paprykę, oregano, bazylię i mieszamy.
Schab smażymy chwilę na rozgrzanym smalcu z obu stron, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach, a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Na schabowe bitki nakładamy mozzarellę, pieczarki i pokrojone pomidory, które delikatnie posypujemy cukrem.
Wierzch posypujemy startym cheddarem wymieszanym z przyprawami i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 C.
Pieczemy około 20 – 25 minut.
Dodaj komentarz