Surówka z białej papryki, pora, ogórka, sałaty lodowej, marchewki i czerwonej cebuli.

Składniki:

– 3-4 liście sałaty lodowej
– 1 większa lub 2 małe białe papryki ( można zastąpić żółtą lub czerwoną szpiczastą palermo, albo ramiro)
– 1 średnia marchewka
– 1 duży por
– 1 średni zielony ogórek szklarniowy
– 1 mała czerwona cebula
– 1 łyżka majonezu
– 1 łyżka jogurtu naturalnego
– sól
– przyprawa Knorr – sos sałatkowy koperkowo-ziołowy

Sposób przygotowania:

Liście sałaty lodowej myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki lub kroimy nożem do sałat.

Por przecinamy wzdłuż na ćwiartki i jeżeli ma twardy środek to go usuwamy, a następnie całość drobno kroimy.

Jeżeli ktoś ma problemy po spożyciu surowego pora to można go sparzyć na sicie wrzątkiem i ostudzić, a jak nie to wystarczy delikatnie posolić.

Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

Marchewkę obieramy ze skórki i ścieramy na tarce, na dużych oczkach.

Cebulę kroimy w kostkę, a białą paprykę w paseczki.

Całość w misce posypujemy przyprawą koperkowo-ziołową (cała saszetka), dodajemy majonez oraz  jogurt – wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wkładamy do lodówki na 15-20 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.