Pieczone kartofle ( ćwiartki ).

Składniki dla 4 osób:

– 1,6 kg kartofli do pieczenia ( z dostępnych na rynku mogą być również lordy )
– 5-6 łyżek oleju rzepakowego
– 3-4 ząbki czosnku
– sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka, pieprz cayenne, suszony tymianek

Sposób przygotowania:

Kartofle obieramy (jak jest skórka ładna to można nie obierać), płuczemy i wycieramy z wody.

Następnie mniejsze kroimy wzdłuż na ćwiartki, a większe na 6 lub 8 części.

Dodajemy do pokrojonych kartofli posiekany czosnek, olej i przyprawy w ilości według własnego uznania ( pieprz cayenne jest ostry więc ostrożnie – ja daję 3 szczypty ).

Wszystko mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – na koniec posypujemy kartofle tymiankiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy bez termo obiegu w temp. 220 C około 35-40 minut.

W trakcie pieczenia kartofli 2-3 razy je przewracamy.

Podajemy jako samodzielne danie z sosem czosnkowym lub majonezem zmieszanym z ketchupem, albo jako dodatek do obiadu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.