Zrazy ( bitki ) ze schabu w sosie pieczeniowym.

Składniki:

– 1,3 kg schabu bez kości
– 3 duże cebule
– 3 ząbki czosnku
– mąka pszenna
– sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka lub ostra
– smalec

– dodatkowo możemy użyć jedną kostkę pieczeniową

Sposób przygotowania:

Schab czyścimy z wierzchnich błon, płuczemy i osuszamy, a następnie kroimy na kotlety, rozbijamy i przyprawiamy pieprzem oraz solą.

Każdy kawałek smażymy z obu stron na smalcu i odkładamy na bok.

Na bazie przypalonego tłuszczu w garnku robimy sos:

Wrzucamy do garnka z tłuszczem pokrojoną w pół plasterki cebulę, którą solimy i przyprawiamy pieprzem. Smażymy często mieszając, aż zmięknie i zalewamy gorącą przegotowaną wodą około 1,2 l.

Po około 15 minutach gotowania na małym ogniu (cebula będzie się pomału rozpadać) dodajemy do smaku paprykę słodką lub ostrą i pieprz czarny mielony.

Po kolejnych kilku minutach dodajemy 3 zmiażdżone i roztarte ząbki czosnku, a następnie zagęszczamy sos przecierając przez sitko mąkę pszenną zmieszaną z wodą (3/4 szklanki zimnej wody i 2 łyżki mąki). 

Podczas wlewania rozprowadzonej mąki w wodzie sos cały czas mieszamy, żeby nie zrobiły się kluchy.

Po ponownym zagotowaniu dodajemy pokrojone w plastry mięso i wszystko razem dusimy jeszcze kilka minut na małym ogniu. Mięso odda do sosu swój smak oraz smak przypraw, którymi było przyprawione przed smażeniem, więc dopiero na samym końcu po spróbowaniu sosu możemy jeszcze ewentualnie go dodatkowo doprawić.

Jeżeli mamy problem z odpowiednim doprawieniem sosu to dodatkowo możemy dodać jedną kostkę pieczeniową dla podkreślenia bardziej wyrazistego smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.