Jarzynka z marchewki, papryki i cebuli.

Składniki:

– 1,5 kg marchwi przed obraniem
– 1 duża lub 2 małe cebule
– 1 duża czerwona papryka lub dwie średnie (czerwona i żółta)
– 200 g koncentratu pomidorowego
– 200 g ketchupu
– 1 szklanka cukru
– 1/2 szklanki octu jabłkowego
– 1/2 szklanki oleju rzepakowego
– 1 łyżka soli
– pół łyżki pieprzu czarnego zmielonego

Sposób przygotowania:

Marchew obieramy, kroimy w plasterki i wrzucamy na wrzątek – gotujemy 3 minuty od momentu kiedy woda zacznie się ponownie gotować – odcedzamy.

Cebulę kroimy w półplasterki, a paprykę w paseczki i mieszamy z pozostałymi składnikami (ocet, koncentrat, ketchup, cukier, olej, sól, pieprz) – zagotowujemy i dodajemy marchewkę, a następnie ponownie zagotowujemy.

Wkładamy na gorąco do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 15 minut w garnku z wodą i gazą lub 40 minut w piekarniku w temp 130 C

Na zdjęciach składniki na podwójna porcję.

 

 

2 komentarze

    1. Najczęściej wykorzystuję taką jarzynkę na ciepło do gotowanego kurczaka, ryżu lub kaszy, ale z samym ryżem czy makaronem też jest bardzo smaczne. Można też wykorzystać na zimno jako warzywny dodatek do obiadu z kartoflami, mięsem smażonym, gulaszem lub rybami. Czasami do takiej jarzynki na zimno dodaję wymoczonego i pokrojonego śledzia – mamy wtedy gotową sałatkę śledziową.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.