Naleśniki orkiszowe – placki.

Składniki:

– 3 jajka
– 1 szklanka białej mąki orkiszowej ( możemy użyć zamiennie białą mąkę pszenną )
– 1/2 szklanki mleka
– 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
– szczypta soli
– 3 łyżki oleju + olej do smarowania patelni

– opcja na słodko: dodajemy 1 łyżkę cukru lub 1 płaską łyżkę cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę – naleśniki smażymy na specjalnej patelni do naleśników lub  patelni teflonowej, którą przed smażeniem pierwszego naleśnika lekko smarujemy olejem.

W trakcie jak smażymy więcej naleśników również co jakiś czas możemy posmarować patelnię olejem, a do ciasta w misce, które może nam gęstnieć dolewamy niewielką ilość wody gazowanej i ponownie je mieszamy.

Ciasto ma być cały czas lejące, bo naleśniki wyjdą zbyt grube. Możemy dodać też do ciasta w misce odrobinę sody oczyszczonej.

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.