Śledzie z cebulą w domowym sosie czosnkowym.

Składniki:

– około 450 g matiasów solonych (4-5 filetów śledziowych)
– 350 g jogurtu greckiego 
– 2-3 łyżki majonezu
– 3-4 średnio-większe ząbki czosnku ( ilość zależy od indywidualnych preferencji smakowych )
– 1 średnia cebula
– sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez około 2 godziny, następnie płuczemy, osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w dowolną kostkę lub paseczki.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą i pieprzem.

Czosnek miażdżymy, siekamy, solimy i rozcieramy na desce.

Jogurt mieszamy z majonezem – dodajemy czosnek, cebulę, pokrojone śledzie i ponownie mieszamy – na koniec jeżeli jest taka potrzeba to doprawiamy solą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.