Bratkartofle.

Potrawa popularna w Niemczech, na Śląsku, na Warmii i Mazurach, w Małopolsce, na Pomorzu oraz w miejscach, gdzie zaznaczyła swoja obecność niemiecka kultura. Bratkartofle przygotowuje się wyłącznie z gotowanych kartofli.

Bratkartofle na Śląsku jadano najczęściej jesienią, zimą i wiosną do czasu pojawienia się młodych kartofli, które najczęściej polewało się masłem i posypywało pokrojonym koperkiem.

Natomiast bratkartofle popijano kwaśnym mlekiem lub maślanką i stanowiły też bardzo smaczny dodatek do innych dań np. sadzonych jajek, żuru czy śledzi.

Można oczywiście wykorzystać kartofle, które nam zostały z poprzedniego dnia.

Składniki dla 2 osób:

– 800g kartofli
– 2 średnie cebule
– smalec, smalec ze skwarkami, masło lub olej
– sól

Sposób przygotowania:

Kartofle ugotować w mundurkach, pozostawić do wystygnięcia, obrać ze skórki i pokroić na plastry o grubości 0,5-0,7 cm.

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, posolić i zeszklić na tłuszczu.

Dodać do cebuli pokrojone kartofle i smażyć z obu stron, aż się kartofle zarumienią.

One comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.