Wątróbka królicza z cebulą i sosem własnym.

Składniki dla 3-4 osób:

– 1 kg wątróbki króliczej
– 3 większe cebule
– mąka pszenna
– olej rzepakowy
– sól, pieprz czarny mielony
– 0,5 l mleka

Sposób przygotowania:

Wątróbkę oczyszczamy i wkładamy do zimnego mleka na około 2 godziny. Mleko wchłania i neutralizuje zapachy oraz substancje szkodliwe, które mogłyby się w wątrobie znaleźć (np. resztki żółci). Wątróbka też po takim zabiegu traci gorzki smak i jej zapach staje się bardziej delikatny.

Następnie wątróbkę przemywamy, osuszamy z wody i obtaczamy w mące.

Smażymy na oleju partiami pod częściowym przykryciem po około 2 minuty z każdej strony, a następnie wyciągamy.

Na tej samej patelni smażymy na pozostałym tłuszczu pokrojoną w pół plasterki cebulę.

Po podsmażeniu cebuli wlewamy około 1 szklanki gorącej wody oraz dodajemy podsmażone kawałki wątróbki i dusimy całość na niewielkim ogniu pod częściowym przykryciem około 4-5 minut.

Pod koniec przyprawiamy wątróbkę solą i pieprzem pod własny smak.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.