– 1 kg wątróbki króliczej – 3 większe cebule – mąka pszenna – olej rzepakowy – sól, pieprz czarny mielony – 0,5 l mleka
Sposób przygotowania:
Wątróbkę oczyszczamy i wkładamy do zimnego mleka na około 2 godziny. Mleko wchłania i neutralizuje zapachy oraz substancje szkodliwe, które mogłyby się w wątrobie znaleźć (np. resztki żółci). Wątróbka też po takim zabiegu traci gorzki smak i jej zapach staje się bardziej delikatny.
Następnie wątróbkę przemywamy, osuszamy z wody i obtaczamy w mące.
Smażymy na oleju partiami pod częściowym przykryciem po około 2 minuty z każdej strony, a następnie wyciągamy.
Na tej samej patelni smażymy na pozostałym tłuszczu pokrojoną w pół plasterki cebulę.
Po podsmażeniu cebuli wlewamy około 1 szklanki gorącej wody oraz dodajemy podsmażone kawałki wątróbki i dusimy całość na niewielkim ogniu pod częściowym przykryciem około 4-5 minut.
Pod koniec przyprawiamy wątróbkę solą i pieprzem pod własny smak.
Dodaj komentarz