Szałot kartoflany ze śledziami, jabłkami, cebulą i jajkami.
Proporcje dla 6 osób.
Składniki:
– 1,2 kg kartofli – 4 filety solonych matiasów ( około 450 g ) – 6 jajek – 2 jabłka ( polecam szarą renetę ) – 2 średnie cebule ( może być żółta i czerwona ) lub szczypiorek – 3-4 średnie ogórki kiszone – 2-3 ząbki czosnku – po 1,5 łyżki majonezu i jogurtu naturalnego – 1 łyżeczka ulubionej musztardy – pieprz czarny mielony, sól
Sposób przygotowania:
Kartofle gotujemy w łupinach (bez dodatku soli), śledzie moczymy w zimnej wodzie przez około 2 godziny, a jajka gotujemy na twardo.
Po ugotowaniu kartofle studzimy, a następnie obieramy ze skórki i kroimy w dowolną kostkę. Śledzie płuczemy, osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w podobną kostkę jak kartofle.
Ugotowane i obrane ze skorupek jajka, ogórki kiszone, obrane ze skórki i wydrążone z gniazd nasiennych jabłka oraz cebulę kroimy w mniejszą kostkę (cebulę lekko solimy).
Czosnek miażdżymy, drobno kroimy i rozcieramy na desce, solimy i dodajemy do zmieszanego majonezu z jogurtem i musztardą.
Pokrojone warzywa, śledzie i jajka zalewamy sosem, mieszamy, doprawiamy pieprzem i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Dodaj komentarz