Surówka z białej kapusty, pora, marchewek, jabłka oraz koperku.
Składniki:
– 1 średnia biała kapusta ( waga około 2 kg )
– 3 średnie marchewki
– 1 por
– 1 większe jabłko
– 3 łyżki koperku
– 3 łyżki majonezu
– 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
– sól, pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści (głąb wyrzucamy), a następnie szatkujemy, wkładamy do garnka lub większej miski, solimy i mieszamy – odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie odciskamy z kapusty wodę, którą wylewamy.
Dodajemy obrane ze skórki i starte na tarce o dużych oczkach marchewki, jabłka oraz obrany, umyty i posiekany w pół plasterki por.
Skrapiamy wszystko sokiem z cytryny, dodajemy posiekany koperek i całość mieszamy.
Na koniec dodajemy majonez i doprawiamy surówkę solą oraz pieprzem pod własny smak.
Jeżeli ktoś ma problemy z trawieniem surowego pora to po pokrojeniu można sparzyć go na sicie wrzątkiem i dodać po wystudzeniu.
Dodaj komentarz