Karkówka ( bitki ) z cebulą w sosie własnym.

Składniki:

– 1,3 kg karkówki wieprzowej
– 4 większe cebule
– 4 ząbki czosnku
– 100 g smalcu i kilka łyżek oleju rzepakowego
– pieprz czarny mielony, sól, domowa jarzynka lub vegeta, przyprawa do karkówki

Sposób przygotowania:

Karkówkę kroimy na kotlety, rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy krótko na patelni z obu stron, na rozgrzanym smalcu.

Cebulę kroimy w pół plasterki, solimy, przyprawiamy pieprzem i po kilku minutach smażymy do zeszklenia na tłuszczu, który został po smażeniu karkówki oraz dolewamy do smażenia kilka łyżek oleju – pod koniec dodajemy zmiażdżony i posiekany czosnek.

Wkładamy podsmażoną karkówkę oraz cebulę razem z pozostałym tłuszczem do większego garnka – podlewamy gorącą przegotowana wodą ( tak żeby mięso było minimalne przykryte ), dodajemy po 1 płaskiej łyżeczce jarzynki i przyprawy do karkówki.

Dusimy wszystko pod częściowym przykryciem na małym ogniu około 15-20 minut od czasu do czasu przewracając mięso w garnku – w międzyczasie również próbujemy sos i ewentualnie doprawiamy pod własny smak.

 

2 komentarze

  1. Właśnie zrobiłam karkówkę, podglądałam opisany tu ciąg zdarzeń. Przyszłam tu po przepis na rogaliki, ale może kiedyś uda mi się załapać. Nikt nie robi smaczniejszych rogalików niż Darek! No dobra, niech będzie, wyczucie smaku ma wyjątkowe – wszystko, co miałam okazję kiedyś jeść przygotowane przez Darka było przepyszne. Przepisy są podane bardzo uczciwie i nawet mi, której do kuchni było zawsze pod górkę, potrawy przygotowane według tych przepisów wychodzą dobre – pyszne byłyby oczywiście, gdyby zrobił Darek! 😀 Pozdrawiam <3

    1. Dziękuję Ci Hela za tyle miłych i ciepłych słów. Rogaliki to nasz rodzinny przepis i jestem zobowiązany słowem, że zostanie tylko w rodzinie (może kiedyś ktoś z nas otworzy firmę i będziemy je wypiekać). Na razie jak ktoś chce ze znajomych to piekę je na zamówienia. Pozdrawiam 🙂 🙂 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.