Copa kartoflana ze śliwkami.

Kiedyś w niektórych rejonach Śląska było to typowe danie serwowane na jesień, gdy ludzie mieli pod dostatkiem świeże kartofle i zerwane z sadu śliwki.

Połączenie zapiekanej masy kartoflanej ze śliwkami to przepis dla tych, którzy są odważni i ciekawi nowych (starych) smaków oraz dla tych co lubią różne eksperymenty na bazie kartofli.

Potrawa nieco przypomina w smaku knedle kartoflane ze śliwkami oraz kugel (babka ziemniaczana) na słodko.

Składniki:

– 1 kg kartofli
– 7 dużych lub 12 mniejszych śliwek
– masło 
– 2 łyżki mąki pszennej
– płaska łyżeczka soli
– cukier

– dodatkowo słodka śmietana

Sposób przygotowania:

Obrane kartofle trzemy na tarce z małymi oczkami, a następnie odlewamy z nich do miseczki nadmiar płynu, z którego po kilku minutach na dnie otrzymamy skrobię. Płyn wylewamy, a skrobię dodajemy z powrotem do masy.

Dodajemy do masy mąkę, sól i wszystko mieszamy.

Śliwki myjemy, wycieramy z wody i kroimy na pół (pestki usuwamy).

Okrągłe naczynie żaroodporne (moje ma średnicę 22 cm) należy nasmarować grubą warstwą masła.

Do naczynia wkładamy masę kartoflaną, a na wierzch układamy śliwki przekrojoną częścią do dołu

Pieczemy bez termo obiegu (góra- dół) w temperaturze około 180 – 190 stopni przez około 80-90 minut.

Kroimy na podłużne porcje i podajemy obficie posypane cukrem – dodatkowo możemy również wykorzystać słodką śmietanę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.