Ketchup z dyni, papryki i cebuli.

Składniki:

– 3 kg dyni po obraniu
– 1 kg papryki czerwonej
– 1 kg cebuli
– 0,5 kg cukru
– 1 szklanka octu jabłkowego lub 3/4 szklanki octu spirytusowego 10 %
– 600 g koncentratu pomidorowego
– sól ( 1 łyżka + 2 łyżeczki )
– 1 łyżka oregano
– 1 łyżka bazylii
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżka papryki słodkiej
– 1 łyżka papryki ostrej lub płaska łyżeczka chili

Sposób przygotowania:

Dynię wydrążyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę – włożyć do większego garnka, dodać 1 łyżkę soli i wymieszać.
Paprykę wydrążyć i pokroić w kostkę, włożyć do drugiego mniejszego garnka, dodać 1 łyżeczkę soli i wymieszać.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, włożyć do trzeciego garnka, dodać 1 łyżeczkę soli i wymieszać.

Odstawiamy wszystko na 3-4 godziny i od czasu do czasu mieszamy.

Gotujemy około 40 minut na małym ogniu w osobnych garnkach razem z sokiem, który puściły warzywa – można na początku gotowania dodać po kilka łyżek wody.

Paprykę i cebulę dodajemy do garnka z dynią, a następnie wszystko blendujemy na papkę i przecieramy przez sitko, żeby wyłapać skórkę z papryki .

Dodajemy koncentrat, ocet, cukier, a następnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 40 minut (często mieszając) dodając w trakcie oregano, bazylię, tymianek, paprykę słodką i ostrą.

Jak ktoś lubi pikantny ketchup to dodajemy jeszcze 1 łyżkę pieprzu i 1 łyżeczkę chilli.

Nakładamy gorący ketchup do wyparzonych słoików i dodatkowo pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 130 C przez około 30 minut.

Po wyciągnięciu z piekarnika słoiki odwracamy do góry dnem na około 30 minut.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.