Pierogi z kartoflami i kozim serem, okraszone podsmażoną cebulką.

Z podanego przepisu wyjdzie około 55-60 sztuk

Składniki i przepis na farsz:
========================

– 300 g twardego koziego sera typu Chevrette, Polder Blanc lub Euroser – można też użyć koziej Goudy
– 800 g kartofli po obraniu
– 3 większe cebule
– masło
– sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kartofle obrać, ugotować w osolonej wodzie i przecisnąć przez praskę lub zmielić. Ser kozi zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę pokroić drobno w kosteczkę, posolić i podsmażyć na maśle, aż zmięknie i będzie miała słodkawy smak. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przyprawiamy pieprzem (do farszu dodajemy 2/3 cebuli, a resztę zostawiamy na okrasę).

Składniki i przepis na ciasto:
=========================

– 400 g mąki pszennej + kilka łyżek na wyrabianie
– 1 szklanka bardzo ciepłej wody
– 3 łyżki oleju
– 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania ciasta:

Do wody wlewamy olej, wsypujemy sól i mieszamy – wlewamy do miski z przesianą mąką i wszystko jeszcze raz mieszamy. Wykładamy ciasto na podsypany mąką blat lub stolnicę i wyrabiamy.

Sposób przygotowania pierogów:

Z całości ciasta bierzemy 1/4 części, wałkujemy na placek, wykrawamy szklanką placuszki, na które nakładamy łyżeczką farsz i sklejamy. Pierogi układamy na ściereczce i przykrywamy, żeby nam nie wyschły. Pozostałe kawałeczki ciasta po wykrawaniu dodajemy do reszty ciasta i wałkujemy kolejny placek.

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od czasu wypłynięcia na wierzch i ponownego zagotowania wody.

Pierogi, które nie zjemy na bieżąco polecam po ugotowaniu włożyć na kilkanaście sekund do miski z zimną wodą, a następnie odsączyć na sicie. Po chwili przełożyć je do większego naczynia, polać odrobiną oleju i przemieszać (nie będą nam się sklejały po wystygnięciu).

Podajemy z podsmażoną na maśle cebulą, śmietaną, sosem pieczarkowym lub skwarkami ze słoniny albo boczku.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.