Kopytka.

W zależności od rejonu Polski inne nazwy to paluszki, szagówki, kluski ziemniaczane.

Składniki:

– 1 kg kartofli
– 200 g mąki pszennej 
– 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej 
– 1 jajko

  • sól

Sposób przygotowania:

Kartofle gotujemy w osolonej wodzie i po odcedzeniu jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę.

Po wystygnięciu do kartofli dodajemy mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i jajko, a następnie mieszamy i wyrabiamy ciasto ręcznie.

Formujemy z ciasta cienki wałek (około 2-3 cm średnicy) i kroimy pod kątem na niewielkie kopytka, które wrzucamy na osolony wrzątek, a następnie mieszamy delikatnie, żeby się nie posklejały.

Po wypłynięciu kopytek na wierzch i ponownym zagotowaniu wody zmniejszamy płomień palnika –  kopytka wyciągamy po około minucie gotowania. 

Kopytka podajemy ze skwarkami i cebulką, białym serem i roztopionym masłem lub jako dodatek do sosów mięsnych.

Na zdjęciach składniki na półtorej porcji.

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.