Flammkuchen ( tarte flambee ) klasyczny ze śmietaną, wędzonym boczkiem i cebulą.

Jest to tradycyjne alzackie danie w formie tarty na bazie ciasta chlebowego bez drożdży i zakwasu.

Po upieczeniu ciasto w smaku przypomina podpłomyki lub macę – jest lekko twardawe i chrupkie.

Składniki na ciasto:

– 250 g mąki pszennej + 2-3 łyżki dodatkowo do wyrabiania ciasta
– około 3/4 szklanki ciepłej wody
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 1/3 łyżeczki soli

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy ręcznie ciasto – ma być elastyczne i odchodzić od rąk. Gotowe ciasto wkładamy do miski posypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut, żeby odpoczęło.

Dodatkowe składniki:

– 150 g wędzonego boczku
– 1 większa czerwona cebula
– 250 g śmietany 18 %

Sposób przygotowania:

Włączamy piekarnik na maksymalną temp. ( u mnie to 250 C bez termo obiegu, bo nie mam ), wkładamy do piekarnika pustą blachę i czekamy, aż się nagrzeje.

Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia (można zrobić jeden duży lub dwa mniejsze placki).

Następnie przed samym włożeniem do piekarnika (jak nałożymy śmietanę za wcześnie to ciasto nam namoknie) smarujemy placek śmietaną, rozrzucamy pokrojoną w pół plasterki cebulę (przed samym rozrzuceniem solimy cebulę) oraz pokrojony w paseczki wędzony boczek.

Wyciągamy gorącą blachę i najlepiej we dwie osoby nakładamy razem z papierem do pieczenia nasz placek.

Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy od 10 do 25 minut w zależności jaką temp. max możemy uzyskać w swoim piekarniku.

Jeżeli możemy ustawić na 275 C i mamy termo obieg to pieczemy około 8-10 minut.

Ja piekłem w temp. 250 C bez termo obiegu około 20 minut na drugim stopniu od dołu.

Ciasto powinno mieć brązowe, lekko przypalone brzegi.

W przepisie wykorzystano klasyczne składniki, ale oczywiście możemy zrobić flammkuchen z innymi składnikami, według własnego pomysłu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.